Nieuws

'Samen of gescheiden naar school'

De conclusie van het onderzoek 'Samen of gescheiden naar school' van het Sociaal en Cultureel Planbureaugaat de MBO Raad aan het hart. Jongeren langer bij elkaar houden onder één dak in het voortgezet onderwijs, draagt bij aan gelijke kansen en meer cohesie in de samenleving.

Adnan Tekin, voorzitter: “Onderwijs is niet alleen belangrijk voor het halen van een diploma, maar ook om te leren met elkaar samen te leven en open te staan voor anderen. Burgerschap dus! Het SCP-rapport onderstreept de jarenlange inzet van onder meer de MBO Raad om jongeren na het basisonderwijs de kans te geven elkaar langer te inspireren.”

De MBO Raad pleitte al bij de vorming van het vorige kabinet voor het realiseren van alle voortgezet onderwijs onder één dak. Tekin: “In het basisonderwijs zitten kinderen van alle niveaus bij elkaar. Op hun 12e maken ze een keuze voor voortgezet onderwijs die vervolgens leidt tot een soort scheiding van groepen jongeren. Die elkaar vervolgens nauwelijks nog tegenkomen. Zoals het SCP ook constateert: dat leidt tot verschillende werelden in één samenleving.”

Onderwijs onder één dak voor alle niveaus in het vo én een later keuzemoment voor (beroeps)onderwijs zijn belangrijke punten voor MBO Raad en de andere sectorraden om mee te nemen in een nieuw regeerakkoord.

Bron: LinkedIn MBO raad