Nieuws

Leven lang ontwikkelen vraagt om flexibilisering van het onderwijs

Samen met de ministeries van OCW, SZW en EZK organiseerde de SER gisteren de eerste Conferentie Leven Lang Ontwikkelen. “We zullen nog eens kritisch naar onze eigen regels moeten kijken,” zegt minister Van Engelshoven.

Initiatieven zijn er genoeg, zo blijkt in De Fabrique in Maarssen waar zo’n 500 mensen hun ervaringen met elkaar delen. Zo werkt Hogeschool Saxion in de omgeving van Apeldoorn onder meer samen mbo-instelling Aventus om samen met zorgorganisaties de tekorten in de sector te lijf te gaan.

“We willen focussen op werkzekerheid in plaats van baanzekerheid,” vertelt relatiemanager Noël Relker (Aventus). “Dat betekent dat we zo breed mogelijk willen opleiden. In het kader van leven lang leren is het bijvoorbeeld idealiter het geval dat we medewerkers krijgen die kennis hebben van meerdere disciplines in de zorg.”

De afgelopen jaren hebben hbo en mbo daarom de handen ineengeslagen om samen met Zorgplatform Apeldoorn nieuwe leerpaden te ontwikkelen die zo flexibel zijn dat medewerkers ook makkelijk op andere plekken in de zorg terecht kunnen. Dat vergt heel veel afspraken, tussen deeltijd hbo en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het mbo, maar ook in het personeelsbeleid van zorgorganisaties. 

Lees hier het hele artikel.

Bron: Science guide