Nieuws

Kennispact MBO Brabant neemt stokje over van Fontys

Circulaire Carrières: tekort aan leraren bètatechniek en technici in het bedrijfsleven

Op 26 januari 2018 vond een event plaats in Eindhoven, waar de opbrengsten van de pilot ‘Circulaire Carrières’ zijn gepresenteerd aan genodigden en aan de beide ministers van OCW.

‘We hebben als onderwijs - lerarenopleidingen en (v)mbo - een belangrijke gezamenlijke missie als het gaat om opleiden en professionaliseren van docenten. We zijn samen een weg ingeslagen om dit flexibeler in te richten en op zoek te gaan naar nieuwe doelgroepen. Circulaire carrières is een aantrekkelijk perspectief voor een nieuwe doelgroep. Aan ons de gezamenlijke taak dit perspectief de komende jaren te realiseren’, aldus Nienke Meijer, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen.

Gezamenlijke missie in opleiden en professionaliseren van docenten!

Kennispact MBO Brabant bouwt verder aan het versterken van de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Door hybride loopbanen, het combineren van een baan in het onderwijs en in een bedrijf, en gastdocentschappen, vindt uitwisseling van expertise plaats. Studenten maken kennis met de laatste ontwikkelingen in de bedrijfstakken en krijgen up-to-date onderwijs. Op korte termijn wordt langs deze weg het lerarentekort in de bètatechniek opgelost. Op langere termijn bevorderen we ook de circulariteit, de beweging terug van onderwijs naar bedrijfsleven.

De mbo-instellingen in Brabant werken samen aan het stimuleren van hybride loopbanen; op Brabant's niveau wordt een pool van technische gastdocenten gevormd. Dit vormt een onderdeel van het project deskundigheidsbevordering.