Nieuws

Nood breekt wetten: stagetekorten onnodig hoog

Voor de zomer was het al duidelijk: we zullen er hard aan moeten trekken om alle studenten een stage of leerwerkplek te bezorgen. Want organisaties moesten dicht (horeca, sportscholen), gingen thuiswerken (kantoorpersoneel), hadden door de afstandsregels geen ruimte voor studenten (kappers, schoonheidsspecialisten) of kregen het zo druk dat ze geen tijd meer hadden om studenten goed te begeleiden (zorg). Samen met ondernemers, overheid en gemeenten hebben we actie ondernomen. Met succes. Want veel studenten konden toch aan hun praktijkopleiding beginnen.

Achterdeur open

Maar waar we veel deuren voor studenten hebben kunnen openen, is het niet gelukt om de achterdeur dicht te houden. Door de nieuwe lockdown hebben veel organisaties weer afscheid moeten nemen van de studenten, vooral in de horeca, cultuur, sport, zakelijke dienstverlening en bij de entreeopleidingen. En zonder stage of leerplek geen diploma. Creatieve oplossingen zijn er. Zo doen diverse studenten kwalificaties op in een andere sector en werken studenten zakelijke dienstverlening op school in het fictieve bedrijf Office Group. De lesstoelen in de theorielokalen van wellness hebben plaatsgemaakt voor relaxstoelen en horeca-studenten zijn gast én gastheer in het eigen, door corona voor gasten gesloten restaurant Smmaak.

Stimuleringsbonus

Maar het is niet genoeg. Nog zo’n 800 van onze studenten zitten zonder stage- of leerwerkplek. Met diverse partijen zijn we in gesprek over meer ruimte voor regionale oplossingen. Denk daarbij ook aan een stimuleringsbonus voor bedrijven die een student plaatsen. Ook verwachten we voor de regio binnenkort een speciale stagegezant met een groot bedrijvennetwerk te benoemen, die een voet tussen de deur kan krijgen en dedicated met deze problematiek bezig kan zijn.

Vertrouw ons

Daarnaast moet er ruimte komen om ook studenten te kunnen plaatsen bij bedrijven zonder accreditatie. Dat zou een groot deel van het stagetekort wegnemen. Iedereen mag ervan uitgaan dat we alleen studenten plaatsen bij bedrijven en instellingen waarvan we weten dat het goed zit met de kwaliteit. Daar staan we voor in en daarop moet men vertrouwen. Nood breekt wetten! Controleren en accrediteren is nuttig en nodig, maar dat kan later. Het huis staat in brand en we moeten nu blussen; of de brandblusser dit jaar nog gekeurd is, is even niet zo belangrijk. Laurent de Vries, Voorzitter College van Bestuur Summa College & Stijn Steenbakkers, Wethouder Gemeente Eindhoven