Nieuws

Nationaal onderzoek duurzame inzetbaarheid 2019

Werkgevers zeggen duurzame inzetbaarheid belangrijk te vinden, maar de praktijk is nog weerbarstig. De maatregelen die genomen worden om duurzame inzetbaarheid testimuleren nemen niet toe, blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid scoorde eind 2018 hoog op de ranglijst van meest irritante kantoortermen. Uit de AD Werkt-verkiezing bleek het thema van ons jaarlijkse onderzoek het maar net te verliezen van de jeukwoorden ‘eigenaarschap tonen’ en ‘je rol pakken’ (Dit is het ergstekantoorwoord van 2018!, AD 21 december 2018).

Wij hebben een vermoeden waarom de term duurzame inzetbaarheid zo veel ergernis opwekt. Want uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019 blijkt dat organisaties er veel over praten, maar belangrijke actiesnalaten. Bijna 70 procent van de respondenten zegt dat het thema hoog op de strategische agenda staat, ten opzichte van 59 procentvorig jaar. Dat is goed nieuws. Tegelijkertijd worden er minder maatwerkafspraken over ontwikkeling gemaakt en daalt de autonomie van werknemers.

Het hele artikel kunt u vinden in het bijgevoegde bestand.