Nieuws

Mijn Troonrede ‘You go regio!

“Leden van het Netwerk”, het zijn krappe tijden op de arbeidsmarkt, maar er is nog steeds veel ruimte voor inclusie en participatie. Dus wij hopen dat al het ongekend talent ruim baan krijgt, van Zeeland tot Zuid-Limburg en natuurlijk ook in alle andere regio’s.

Arbeidsparticipatie blijft de koninklijke route naar bredere maatschappelijke participatie, ook in de digitale samenleving. Mensen die werken zijn gezonder en gelukkiger dan mensen die niet werken. En ook voor hun kinderen ligt een betere toekomst in het verschiet. De waarde van werk is groot, zeker vanuit een breed welvaartsperspectief gezien.

En dat is het perspectief dat hard nodig is. Goede uitkeringen bieden is onvoldoende; een samenleving is pas rechtvaardig als zij íedereen in staat stelt een waarde- en zinvolle bijdrage te leveren door middel van betaald en duurzaam werk. Met de mismatch is dus veel mis.

Alleen door een leven lang ontwikkelen en leren te faciliteren, kan gezorgd worden dat bedrijven en instellingen hun marktpositie behouden door te beschikken over het juiste aantal mensen met de juiste kwalificaties op het juiste moment. Voor mensen betekent een leven lang ontwikkelen dat zij hun arbeidsmarktpositie kunnen behouden, ook als het werk verandert, en daarmee ook hun inkomenspositie. Zonder flexibiliteit geen zekerheid en zonder zekerheid geen flexibiliteit. Rijk, sector en regio hebben elkaar nodig: “Rijk faciliteer, sector participeer en regio regisseer!”

Sociale en technologische innovatie dienen hand in hand te gaan en daarbij is de menselijke maat en het directe contact met mensen onontbeerlijk. We moeten dus samen, op wederkerige wijze, elkaars risico’s helpen managen in een onvoorspelbare en complexe arbeidsmarkt, die in het teken staat van vergrijzing, ontgroening, migratie, digitalisering en de noodzaak tot verduurzaming. Dat vereist niets minder dan een arbeidsmarkttransitie. Laten we daar werk van maken.

Mijn vrouw en ik zeggen ‘You go regio!’ ”U mag zich in uw werk gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en de zegen van desgewenst welke God dan ook voor u bidden. O ja, mocht u toevallig nog een idee hebben over hoe de kabinetsformatie kan worden vlotgetrokken, dan houden wij ons aanbevolen.”

Ton Wilthagen 20 september 2021 Netwerk Arbeidsmarkt Zuid-Nederland