Nieuws

Leven Lang Ontwikkelen in kleinschalig specialistische beroepen

De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren flink veranderd. Een groter percentage van de werkende bevolking doet zogenaamde ‘flexibele arbeid’. Tot de categorie van flexibele arbeid worden naast de uitzendkrachten of mensen met tijdelijke contracten ook de zelfstandigen c.q. ondernemers zonder personeel (ZZP) gerekend.

Binnen de groep zelfstandigen vraagt de groep specialistische vakmensen, in de kleinschalige beroepen, bijzondere aandacht. Het gaat om kleine groepen beroepsbeoefenaren met de volgende kenmerken: per beroepsgroep zijn er maximaal 2500 beroepsbeoefenaren in heel Nederland; er is sprake van grote diversiteit in het vakmanschap en het organisatievermogen van deze ondernemers als groep is niet optimaal, omdat tijd en geld ontbreken.

Het aanbod aan reguliere opleidingen voor aankomende specialistische vakmensen staat permanent in de overlevingsstand en het ontbreekt veelal aan een structureel aanbod voor de werkenden. In wet- en regelgeving ontbreekt expliciete aandacht voor onderwijs aan deze groep ondernemers, terwijl ze ‘niet passen’ in de reguliere onderwijsstructuren en -faciliteiten. 

De Stichting Kleinschalig en Uniek Specialistisch Vakmanschap (KusV) heeft Roos onderwijsprojecten gevraagd een verkenning te doen in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in relatie tot deze bijzondere doelgroep; zelfstandigen klein & uniek.

Voor deze verkenning is dan ook de volgende vraagstelling geformuleerd:

Op welke wijze kan de doelgroep zelfstandigen binnen klein & uniek worden gestimuleerd en gefaciliteerd in hun permanente (vak)ontwikkeling, ter ondersteuning van een Leven Lang Ontwikkelen? Wat zijn hierin belemmerende en bevorderende factoren en aan welke oplossingsrichtingen kan worden gedacht?

Lees hier het hele rapport.

Bron: kusv.nl