Nieuws

Kwetsbaar, dat waren we bijna vergeten

Column Rob Jaspers:

De wereld ziet er plots anders uit. We zitten in een gezondheidsoorlog, zei de Franse president Marcron.

We dachten alles onder controle te hebben in onze samenleving. Epidemieën, pandemieën waren woorden voor een lastige woordenpuzzel. Nu duiken ze dagelijks op in gesprekken, op televisie, in kranten. Het coronavirus laat weer zien hoe kwetsbaar ons leven is.

Het herinnert me aan gesprekken in de jaren zeventig met gouden echtparen. Het 50-jarig huwelijk had een vaste plek in een journalistieke rubriek. Ongelooflijk vaak hoorde ik van de echtelieden dat ze een broertje, zusje of kindje verloren hadden. Dan spraken ze over de dodelijke gevaren van roodvonk, mazelen. kinkhoest en de griep. In die jaren hoorde ik dat ook een zusje van mijn vader aan roodvonk was gestorven.

Dat het leven kwetsbaar is, waren we bijna vergeten. Maar als je even terugbladert zie je al snel dat virussen eerder fors hebben huisgehouden. Denk maar eens aan de Spaanse griep rond 1918. Een paar honderd doden per maand in Nijmegen.

Maar ach, dat is honderd jaar geleden...We worden nu toch alsmaar ouder. Zien dag in dag uit een geweldige vooruitgang in de medische zorg. We dachten dat we infectieziektes onder controle hadden.

Maar misschien hebben we ons te zeer weggehouden van het slechte nieuws. Want epidemieën hebben ons ook de afgelopen decennia stevig getroffen. Vaak ver weg van ons. Misschien zijn we daardoor sommige gezondheidsrisico’s gaan onderschatten. De Mexicaanse griep, die heerste toch vooral aan de andere kant van de wereld, ebola dat is toch alleen een drama in Afrika.

Ja we hebben nieuwe gezondheidsrisico’s voor ons vaak weggeredeneerd. Dit coronavirus is nu een gevaar direct om de hoek. De lessen van het verleden laten gelukkig ook zien dat we er weer bovenop komen. Daar hou ik me dus aan vast.

Bron: LinkedIn Rob Jaspers