Nieuws

Derde voortgangsrapportage van het Actieplan stages en leerbanen

“Hierbij ontvangt u de derde voortgangsrapportage van het Actieplan stages en leerbanen over het eerste halfjaar van 2021, zoals gisteren aangeboden aan demissionair Minister Van Engelshoven. We kijken terug op de ontwikkelingen rondom de tekorten aan stages en leerbanen, de regionale ontwikkelingen in het kader van de crisisdienstverlening en regionale implementatie van praktijkleren in het mbo voor werkenden en werkzoekenden.  En we kijken vooruit!

De samenwerking in en met het mbo is hechter dan ooit. Leerbedrijven, scholen, sociale partners, sectororganisaties en SBB zetten hun creativiteit in voor voldoende stages en leerbanen. Een pittige periode! SBB brengt sinds mei 2020 per sector, per opleiding, per regio en per mbo-instelling de stagetekorten in beeld. En in het komende halfjaar blijft de focus van het actieplan liggen op voldoende stages en leerbanen voor iedereen die dat nodig heeft.

Tegelijkertijd investeren we in het arbeidskapitaal van bedrijven door ons te richten op het om- en bijscholen van werkenden en werkzoekenden. Niet alleen de zij-instromers en herstarters. Ook de zittende medewerker moet gaan mee bewegen met de ontwikkelingen van het bedrijf om inzetbaar te blijven. Werknemers worden hierdoor sterker en weerbaarder én bedrijven maken zich klaar voor de toekomst. Daarnaast zal het doorgroeien van medewerkers binnen het bedrijf zorgen voor ruimte voor nieuwe arbeidsplaatsen en leerbanen.

Door ook in het nieuwe (school)jaar samen de schouders te zetten onder het Actieplan stages en leerbanen investeren we met elkaar in een stevige leercultuur bij bedrijven en zorgen we voor voldoende vakmensen van de toekomst.”