Nieuws

Brabant Leert ontvangt 5 miljoen subsidie voor scholing, begeleiding en advies

’s Hertogenbosch, 7 juni 2021 - De coronacrisis zorgt voor flinke veranderingen op de arbeidsmarkt. Medewerkers dienen daarom stil te staan bij hun eigen ontwikkeling en werkgevers kunnen profiteren van de ontwikkeling van hun personeel. Om dit te ondersteunen heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidie van €5 miljoen toegekend aan Brabant Leert. Brabant Leert helpt werkende Brabanders die hun baan dreigen te verliezen of zich willen omscholen met informatie, een groot aanbod van online scholing en persoonlijk advies en begeleiding.

Met behulp van deze subsidie kan Brabant Leert 2.000 ontwikkeladviezen, 1000 begeleidingstrajecten en 3800 scholingstrajecten uitvoeren. Hiermee kan Brabant Leert zo’n 7000 mensen ondersteunen bij het behouden van hun baan of het vinden van nieuw werk. De provincie Noord-Brabant is initiatiefnemer van Brabant Leert. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling): “De coronacrisis is een versneller geweest voor een aantal ontwikkelingen in onze arbeidsmarkt. Daarom hebben we samen met de partners al in het begin van de coronacrisis Brabant Leert opgestart. Ik ben blij dat we met deze bijdrage onze inzet kunnen vergroten en nog meer Brabanders kunnen helpen met het ontdekken van hun talent en het vinden of behouden van een goede baan.”

NL leert door met sectoraal maatwerk
De steun van het ministerie komt uit de subsidieregeling “NL leert door met de inzet van sectoraal maatwerk”, die bedoeld is om de negatieve impact van de crisis op de arbeidsmarkt te verkleinen. De arbeidsmarkt verandert: sectoren als de horeca en catering, detailhandel en evenementen hebben de werkgelegenheid het afgelopen jaar zien krimpen. Andere sectoren zoals bouw, techniek, zorg, ICT en logistiek zoeken juist meer personeel. Door de subsidie aan Brabant Leert kunnen werknemers zich ontwikkelen, zodat zij hun baan kunnen behouden of makkelijker nieuw werk kunnen vinden.

Over Brabant Leert
Brabant Leert is het digitale scholings- en informatieplatform voor om- en bijscholing in Brabant. Het platform geeft direct en onbeperkt toegang tot cursussen, trainingen en opleidingen voor alle inwoners van de provincie Noord-Brabant, tijdens de coronacrisis en daarna. Deze worden aangeboden door online aanbieders, brancheorganisaties, en de Brabantse ROC’s. Sommige tegen betaling, maar het gros van het aanbod is vanwege de coronacrisis gratis.

Brabant Leert is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Leren en Werken, VNO-NCW Brabant Zeeland, FNV, CNV, Edubookers, Noordoost Brabant Werkt, Midpoint Brabant, Brainport Eindhoven, West Brabant werkt aan morgen, Regio Helmond/de Peel, Skillstown, de Brabantse ROC’s, Fontys, Avans, HAS, BUas, Tilburg University en TU/e. Deze aanvraag werd ingediend door de samenwerkende partners onder penvoerderschap van VNO-NCW Brabant Zeeland.